Benidorm

Fra gammelt av var Benidorm en liten fiskerlandsby med lite turisme, dominert av utstrakt fiskehandel. «Fiskerne fra Benidorm» hadde ifølge folkemytologien en gave når det gjaldt dypvannsfiske. De hadde spesielle hender, og fiskernettet var heklet av begavede kvinner. Fiskernettheklingen hadde de lært av araberne og det viste seg å være en utsøkt måte å fange tunfisk på. Dette ble en tradisjon blant spanjolene.

På 1600-tallet ble byen plyndret og ødelagt av pirater, men byen kom seg på bena igjen. På begynnelsen av 1900-tallet lå byens store kulturhus sentralt i byen og het «Plaza del Castillo,» (senere kalt «Placa del Castell.)» Idag finner man det gamle kulturhuset i «Poniente,» den eldre bydelen.

På 1950- tallet ønsket byens ordfører å øke inntektene fra den gryende turismen, og la frem den radikale ideen om å få opphevet det gjeldende forbudet mot bikinier. Historien sier at han dro ens ærend til Madrid for å spørre general Franco om å oppheve dette forbudet. Overraskende nok gikk Franco med på forslaget, og opphevet forbudet – resten er historie! Benidorm er idag en av de mest suksessfulle turistmaskiner i verden.

På 80- tallet var Benidorm en av Europas største turist- destinasjoner, og har i dag igjen stigende popularitet. De siste årene har byen hatt over 5 millioner besøkende pr år. Benidorm er spesiellt populært for ungdommer fra hele Europa, med overvekt av briter som vil feste hele natten og ha late dager på stranden.

Benidorms skyline er nå dens kjennemerke. Benidorm har den største konsentrasjonen av skyskrapere utenfor Manhatten.

Byen består idag av en masse hoteller, barer, diskoteker og restauranter som tilbyr det meste for festglade ungdommer. I sommermånedene er strendene fullpakket. og man må være tidlig ute med håndkle for å få plass. Et ikke uvanlig syn i Benidorm er folk som legger ut håndkle klokken åtte om morgenen for å gå bak til hotellet for å sove videre noen timer til.

Benidorm beholder fortsatt sin gamleby mer eller mindre inntakt og den er verdt et besøk. Det historiske sentrum er på begge sider av Califali- utspringet.

Hvis du blir lei av stranden har du Spanias største fornøyelsespark, Terra Mitica, i fjellsiden like bak byen. Her finnes en masse aktiviteter for så vel store som små. Like ved ligger også Terra Natura, en populær dyrepark. Siste i rekken er et stort badeland, i direkte tilknytning til Terra Natura.

Ikke langt unna er Aqualandia – et stort lekeland med vann som tema. Mundomar, like ved Aqualandia, er en dyrepark som absolutt er verdt et besøk.

Er du interessert i det marine liv, kan vi anbefale en tur med en av byens sightseeing- båter med glassbunn, som kan tas fra havnen i Poniente. En tur til Benidorm- øya står ofte på programmet for disse, og er verdt å få med seg.

Benidorm har det hotteste nattelivet på Costa Blanca. Festen starter rett etter solnedgang og fortsetter noen steder til langt etter soloppgang. Hvis en uke med full fest er noe for deg er Benidorm stedet.

 

Foto: Thinkstock